La biotecnologia es refereix a tota aplicació tecnològica
que utilitzi sistemes biològics i organismes vius o els seus derivats per a la
creació o modificació de productes o processos per a usos específics.
La utilització d’aquestes aplicacions es per obtenir un
benefici per la humanitat, dintre de la biotecnologia també es troba la
utilització de alguna proteïna recombinant.
Classificació
-
Biotecnologia
vermella : s'aplica a la utilització de biotecnologia en processos
mèdics . Alguns exemples són el disseny d'organismes per produir antibiòtics ,
el desenvolupament de vacunes i nous fàrmacs , els diagnòstics moleculars , les
teràpies regeneratives i el desenvolupament de l'enginyeria genètica per curar
malalties a través de la teràpia gènica .
-
Biotecnologia
blanca: coneguda com a biotecnologia industrial , és aquella
aplicada a processos industrials . Un exemple d'això és el disseny de
microorganismes per produir un producte químic o l'ús d'enzims com
catalitzadors industrials , ja sigui per produir productes químics valuosos o
destruir contaminants químics perillosos ( per exemple utilitzant
oxidoreductases ) . També s'aplica als usos de la biotecnologia en la indústria
tèxtil , en la creació de nous materials , com plàstics biodegradables i en la
producció de biocombustibles . El seu principal objectiu és la creació de
productes fàcilment degradables , que consumeixin menys energia i generin menys
deixalles durant la seva producció . La biotecnologia blanca tendeix a consumir
menys recursos que els processos tradicionals utilitzats per produir béns
industrials .
-
Biotecnologia
verda : és la biotecnologia aplicada a processos agrícoles . Un
exemple d'això és el disseny de plantes transgèniques capaces de créixer en
condicions ambientals desfavorables o plantes resistents a plagues i malalties
. S'espera que la biotecnologia verda produeixi solucions més amigables amb el
medi ambient que els mètodes tradicionals de l'agricultura industrial . Un
exemple d'això és l'enginyeria genètica en plantes per a expressar plaguicides
, amb el que s'elimina la necessitat de l'aplicació externa dels mateixos , com
és el cas del blat de moro Bt Si els productes de la biotecnologia verda com
aquest són més respectuosos amb el medi ambient o no, és un tema de debat.
-
Biotecnologia
blava : també anomenada biotecnologia marina, és un terme
utilitzat per descriure les aplicacions de la biotecnologia en ambients marins
i aquàtics . Encara en una fase primerenca de desenvolupament les seves
aplicacions són prometedores per a la aqüicultura , cures sanitàries ,
cosmètica i productes alimentaris .
Els seus orígens
És una activitat que va començar fa milers d'anys quan
l'home va descobrir que al fermentar el raïm s'obtenia un producte com el vi.
També és biotecnologia la fabricació de cervesa a partir de la fermentació de
cereals, un producte que s'elabora fa 4.000 anys.
La utilització de llevats en el pa la van començar a utilitzar els antics egipcis.
L’origen de la biotecnologia es dona quan Crick i Watson
descobreixen L’ADN.
Els primers passos de la biotecnologia va ser el cultiu
de plantes, els agricultors van ser
capaços de seleccionar els millors i més
resistents cultius.
Avantatges i Riscos de la biotecnologia
Avantatges
Entre els principals avantatges de la biotecnologia es
tenen:
Rendiment superior. Mitjançant els OGM el rendiment dels
cultius augmenta , donant més aliment per menys recursos , disminuint les
collites perdudes per malaltia o plagues així com per factors ambientals.
Reducció de pesticides. Cada vegada que un OGM és modificat per resistir una
determinada plaga s'està contribuint a reduir l'ús dels plaguicides associats a
la mateixa que solen ser causants de grans danys ambientals ia la salut.
Millora en la nutrició. Es pot arribar a introduir vitamines i proteïnes
addicionals en aliments així com reduir els al·lèrgens i toxines naturals.
També es pot intentar conrear en condicions extremes el que auxiliaria als
països que tenen menys disposició d'aliments. Millora en el desenvolupament de
nous materials.
Riscos
A la data no s'ha demostrat cap risc provinent d'un OGM
que estigui a escala comercial. Això ha estat possible , gràcies a que
realitzen estudis exhaustius sobre el nou OGM. L'àrea encarregada de realitzar
aquestes anàlisis es denomina bioseguretat.
Les anàlisis que es realitzen tenen dos objectius
principals , determinar que no hi ha risc per a la salut humana ni sobre
l'ambient. Per això , cal que es vaig avaluar el OGM en les diferents etapes de
generació , pas a pas. Si assumim que hem generat una petúnia que tindrà flors
de color groc fosforescent , fenotípicament ha de ser idèntica a la petúnia no
transformada , excepte pel color de la flor. A continuació s'ha d'avaluar a
petita escala , ja no en hivernacle , per determinar si té algun impacte sobre
l'ambient. En aquesta etapa es fan estudis molt detallats , analitzant des de
la dispersió del pol·len a la mateixa espècie o una altra propera fins a
estudis de la rizosfera (sòl i bacteris que viuen al ) , per tal de determinar
si haguessin canvis.
Si aquest producte fos per consum humà , llavors encara
s'han de presentar més anàlisis , que impliquen verificar que no es generarà
una nova toxina , proteïna que generi una resposta al·lèrgica en la població o
canvis en la composició química de la planta en general.
Biotecnologia moderna
Es el concepte de biotecnologia afegint-ne el concepte de
enginyeria genètica.
La diferència que porta la biotecnologia moderna és que,
actualment, l'home no només coneix els microorganismes i l'ADN, sinó que ha
après a modificar-los en funció de les seves necessitats.
Si es compara la manipulació genètica que es practica des
de fa milers d'anys, amb la biotecnologia actual, una de les diferència
principals és que l'enginyeria genètica permet el passatge precís de gens d'una
espècie a una altra. Per exemple, d'animals a plantes, de plantes a bacteris, o
d'homes a bacteris.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada